Berliinin muuri on varmasti yksi maailman tunnetuimmista historiallisista rakennelmista. Muuri jakoi Berliinin kahtia vuosina 1961-1989 ja se oli 155 kilometrin pituinen. Berliinin muuri rakennettiin alun perin estämään itäsaksalaisten pakoa länsipuolelle, ja pakomatkan yrittäminen vaatikin usean ihmisen hengen. Kun vuonna 1989 tiedotettiin matkustusrajoituksien lievennyksistä, alkoivat ihmiset purkamaan muuria omin käsin.

Berliinin muurilla ei ollut montaa virallista rajanylityspaikkaa. Kuuluisin niistä oli Checkpoint Charlie, joka on nykyään yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä. Checkpoint Charlien lähellä toimii myös museo, joka esittelee Berliinin muurin historiaa ja muun muassa niitä monenlaisia ja kekseliäitä tapoja, joilla muurin ohi ja ylitse yritettiin päästä. Friedrichstraßen asema oli sekin aikoinaan tunnettu rajanylityspaikka. Berliinin jaon aikana junat eivät pysähtyneet lainkaan itäpuolen asemilla, lukuun ottamatta Friedrichstraßenin asemaa. Näitä käyttämättömiksi jääneitä asemia kutsuttiin noina vuosina haamuasemiksi. Aikoinaan tällaisena haamuasemana tunnettuna Nordbahnhofin asemalla on tänään esillä asemateemainen näyttely Berliinin kahtiajaosta. Berliinin muurin murtumisen jälkeen avattiin rajanylityspaikoiksi myös Bradenburgin maineikas portti sekä Potsdamin aukio. Potsdamin aukiolla nököttää vielä nykyäänkin palanen muuria.

Muuri purettiin jo yli 25 vuotta sitten ja nykyään siitä on jäljellä enää vain muutamia pätkiä. Pisimmällä pätkällä on pituutta 1,3 kilometriä. Tuo pätkä onkin ehdottomasti näkemisen arvoinen, sillä historiallisen merkityksensä lisäksi kohteessa pääsee ihastelemaan taidetta. Vanha muuri todellakin toimii ulkoilmamuseona, josta löytyy peräti 106 maalausta. Paikkaa kutsutaan East Side Galleryksi, ja se sijaitsee Berliinin keskustan lähellä, Spreejoen varrella.

Berliinin muuriksi pystytettiin aluksi piikkilanka-aita, ja vasta sen jälkeen itse muuria alettiin rakentamaan. Aidan ja muurin väliin jäi kaistale, jota sanottiinkuoleman käytäväksi”. Tätä käytävää pääsee katsomaan Berliinin muurin muistomerkillä, jossa voi lähteä vaikka opastetulle kierrokselle kuuntelemaan lisää muurin historiasta, tai sitten kiivetä näkötorniin katsomaan omin silmin, miten muuri aikoinaan jakoi Berliinin kahteen osaan.


Kommentit

Berliinin muuri — Ei kommentteja

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>