Jalkapallo Berliinissä

Kuva Hertha Berlin-1 FC Union ottelusta, jota kutsutaan Berliinin derbyksi.

Berliini on suuren jalkapallomaan pääkaupunki. Berliini toimii Hertha BSC :n sekä Union Berliinin kotipaikkana ja siellä sijaitsee myös Olympiastadion, joka toimii sekä Hertha BSC :n että Saksan maajoukkueen kotikenttänä. Berliinissä on alemman tason jalkapallo kuin muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa, kuten Rooman, Madridin ja Lontoon derbyt. Berliinissä pelataan siis Hertha BSC :n ja FC Union Berliinin välinen ottelu, joka tunnetaan myös Berliinin derbynä. Hertha BSC on näistä vanhin ja menestyksekkäin sillä heidät perustettiin vuonna 1892 ja he pelaavat Bundesliigassa (Saksan ykkösliiga) taas kun FC Union Berlin pelaa 2. Bundesliigassa (Saksan kakkosliiga) ja se perustettiin vuonna 1906.

Tämä derby tuli esiin Berliinin muurin kaatumisen jälkeen, mutta kun he pelaavat eri liigoissa derbyä on pelattu vain neljä kertaa, joista yksi oli Hertha BSC :n voitto, yksi Union Berliinin voitto sekä kaksi tasapeliä. Näistä tuloksista voi nähdä kuinka tasaluokkaisia nämä joukkueet ovat vaikka he pelaavat eri liigoissa. Tämä derby ei ole kovin merkittävä sillä he eivät ole tavanneet monesti. Monet berliiniläiset sanovat että Hertha BSC on vaipunut pois Saksan jalkapalloinnosta ja kannattajat eivät ole pystyneet kokemaan mitään hienoa joukkueensa kanssa, kuten Bundesliigan mestaruus, jne…

Myös monet lupaavat pelaajat Hertha BSC :ssä myydän pois todella nopeasti ja Otskurven eli Herthan kannattajapäädyn kannattajat eivät ole kummoisia verrattuna muihin Bundesliigan kannattajiin. Hertha BSC :n kannattajat ovat kylläkin uskollisia joukkueelleen ja he kannustavat heitä vaikka Hertha Berlin ei sen kummemmin pärjää Bundesliigassa.

Olympiastadion, Berliini.

Olympiastadion, Berliini. Ulkopuolelta

Olympiastadion sijaitsee Berliinissä ja kuten nimestä voi päättää se rakennettiin olympialaisia varten vuonna 1936, jolloin pidettiin Berliinin kesäolympialaiset. Voit vielä nähdä olympialaisten lyhtypaikan ja kuuluisat viisi olympiarengasta stadionin edessä ripustettuna kahden korkean pylvään väliin. Vuonna 1973 Olympiastadionia remontoitiin ja vuonna 1974 se vastaanotti kolme alkulohko ottelua FIFA:n MM-kisoissa. Se vastaanotti myös Italian ja Ranskan välisen MM-kisojen finaalin vuonna 2006 ja mestarien liigan finaalin vuonna 2015, jossa pelasivat FC Barcelona ja Juventus. Stadion sijaitsee Berliinin länsipuolella ja sinne mahtuu noin 75000 katsojaa.

Lähteet:

“The Berlin Derby.” Hertha BSC, www.herthabsc.de/images/News/3483_ronny-union_01_1024x576.jpg.

“The Berlin Derby.” Box to Box Football, boxtoboxfootball.uk/the-berlin-derby/.

“Why Hertha BSC Berlin Is Not a German Powerhouse (and Probably Never Will Be).”German Football: Past, Present, and Future, Bundesliga Fanatic, 19 Jan. 2016, bundesligafanatic.com/why-hertha-bsc-berlin-is-not-a-german-powerhouse-and-probably-never-will-be/.

fussball.wettpoint.com, Cpr. “1. FC Union Berlin – Hertha BSC Head to Head Statistics Games, Soccer Results – Soccer Database Wettpoint.” Fussball Statistiken, Wettpoint, fussball.wettpoint.com/en/h2h/1901-819.html.

Rainbow, Jamie. “Hertha and Union Berlin: a Rare Rivalry.” World Soccer, World Soccer, 23 Sept. 2011, www.worldsoccer.com/blogs/hertha-and-union-berlin-a-rare-rivalry-331674.

“Hertha BSC.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 28 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Hertha_BSC#League.

“Olympiastadion.” Visit Berlin, Visit Berlin, convention.visitberlin.de/sites/convention.visitberlin.de/files/styles/desktop/public/2017-05/Olympiastadion%20Berlin.jpg?itok=F-JFShPD.

“Olympiastadion Berlin.” Olympiastadion, olympiastadion.berlin/wp-content/uploads/2015/11/cl_olympiastadion07-1.jpg.

“Olympiastadion.” The Stadium Guide, The Stadium Guide, www.stadiumguide.com/olympiastadionberlin/.

Muita kiinnostavia jalkapallo artikkeleita:

Jokaiseen hyvään lomamatkaan kuuluu yksi jalkapallo-ottelu. Se on viidettä parhaimmillaan. Tai ota pallo mukaan. Saat varmasti kavereita.