Berliinin Museosaari sijaitsee pienellä Spreejoen varrella olevalla saarella, Mitten kaupunginosassa. Viiden museon lisäksi alueella on Lustgartenin puisto sekä Berliinin tuomiokirkko.

Museosaari sai alkunsa 1800-luvulla, kun silloinen Preussin kuningas Friedrich Willhelm III halusi avata julkisen museon, jotta kansa pääsisi näkemään ja oppimaan taiteesta. Myöhempi kuningas Friedrich Willhelm IV jatkoi isänsä jalanjäljissä ja avasi uusia museoita, haluten omistaa saaren tieteelle ja taiteelle. Berliinin Museosaaren museot ja niiden kokoelmat kärsivät pahoin toisessa maailmansodassa. Lisäksi museoiden teoksia on siirrelty mm. kylmän sodan aikana, mutta suurin osa niistä on saatu takaisin. Museosaaresta tuli UNESCO:n maailmanperintökohde vuonna 1999.

Altes Museum on Museosaaren alueen ensimmäinen museo ja itse asiassa myös vanhin museo Berliinissä. Vuonna 1830 valmistunutta, Karl Friedrich Schinkelin suunnittelemaa Altes Museumia pidetään yhtenä uusklassisen aikakauden tärkeimmistä rakennuksista. Museo perustettiin alun perin esittelemään kuninkaallista taidetta. Se pitää sisällään myös antiikin kreikkalaisia ja roomalaisia taideteoksia ja veistoksia. Kuuluisia teoksia Altes Museumissa ovat mm. Rukoileva poika, Berliinin jumalatar sekä Julius Caesarin ja Kleopatran muotokuvat.

Neues Museum on iältään alueen toiseksi vanhin museo. Se rakennettiin vuosina 1843-1855, kun näyttelyille tarvittiin lisää tilaa ja näin Museosaari alkoikin muodostua. Neues Museum tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, ja se avattiin virallisesti uudelleen vasta vuonna 2009. Neues Museum on koti sekä egyptiläisille että esi- ja varhaishistorian kokoelmille. Museossa pääsee tutustumaan ihmisen historiaan maailmalaajuisesti, aivan kivikaudelta asti. Egyptiläisen kokoelman, ja oikeastaan koko Neues Museumin, suosituin kappale lienee Nefertitin rintakuva.

Vuonna 1876 avatussa Alte Nationalgaleriessa on esillä taidetta 1800-luvulta. Alte Nationalgalerie sai alkunsa pankkiiri Johann Heinrich Wagener lahjoituksesta, joka sisälsi yli 250 taideteosta. Biedermeierin ja impressionismin taideteosten lisäksi museossa on uusklassisismin, romantiikan ja varhaisen modernismin teoksia. Romantiikan taideteoksia Alte Nationalgaleriessa on muun muassa Karl Friedrich Schinkeliltä, joka suunnitteli Altes Museumin. Teoksia on myös Adolph Menzeliltä, Claude Monetilta sekä Johann Gottfried Schadowlta, jonka käsialaa on myös Brandenburgin porttiin kuuluva nelivaljakkoveistos.

Bode-museo avattiin vuonna 1904. Museossa on suuri kokoelma bysanttilaista taidetta, harvinaisia veistoksia sekä kolikkoja. Bysanttilaisen taiteen kokoelmasta löytyy teoksia 300-luvulta alkaen ja suurin osa niistä on muinaisilta Välimeren alueilta. Bode-museosta löytyy keskiaikaisia, renessanssin aikaisia, goottilaisia sekä myöhäisempiä saksalaisia veistoksia 1700-luvulle asti. Museon kolikkokokoelma sisältää yli 500 000 kappaletta, aina 600-luvulta nykypäivään asti. Kokoelmaan kuuluu kolikkojen lisäksi mitaleja, poletteja ja välineitä, joilla rahaa painettiin. Veistoskokoelmaa sekä kolikkokokoelmaa molempia pidetään eräinä maailman suurimmista.

Uusin viidestä Museosaarella sijaitsevasta museosta on Pergamon. Pergamonin museosta löytyy niin antiikkia kuin arkeologiaakin. Museossa osastoja on mm. klassiselle antiikille, muinaiselle Lähi-idälle sekä islamilaiselle taiteelle. Museo on kuuluisa erityisesti Pergamonin alttarista, jonka kerrotaan olevan yksi syy siihen, miksi museo ylipäätään rakennettiin. Alttari on kooltaan suuri, 1 224 neliömetriä ja sillä on korkeutta yli 16 metriä. Uskotaan, että alttari on rakennettu 100 eaa. ja että se olisi omistettu ylijumala Zeukselle. Muita museon kuuluisuuksia ovat Mshattan julkisivu sekä Ištarin ja Miletoksen portit. Lisäksi Pergamonin klassisen antiikin kokoelmaa pidetään yhtenä maailman tärkeimmistä kreikkalaisen ja roomalaisen taiteen kokoelmista.


Kommentit

Museosaari — Ei kommentteja

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>