Historia ja tausta

Berliinissä sijaitseva Alliierten Museum on ainutlaatuinen museo, joka kertoo Berliinin ja koko Saksan jakautumisen ajan historiaa. Museo sijaitsee entisellä Yhdysvaltojen armeijan Clarence-vuorilla, joka toimi amerikkalaisten liittoutuneiden hallinnollisena keskuksena kylmän sodan aikana.

Museon perustaminen sai alkunsa vuonna 1996, kun entiset yhdysvaltalaiset ja brittiläiset sotilaat päättivät kerätä ja säilyttää esineitä ja dokumentteja kylmän sodan ajan ajalta. Tavoitteena oli kertoa tarinaa näiden liittoutuneiden toiminnasta Berliinissä ja koko Saksassa, sekä muistuttaa tärkeästä historiasta, jotta sitä ei unohdettaisi.

Kokoelmat ja näyttelyt

Alliierten Museumin kokoelmiin kuuluu laaja valikoima esineitä ja dokumentteja, jotka kertovat liittoutuneiden toiminnasta ja elämästä Berliinissä. Kokoelmiin kuuluu muun muassa vanhoja valokuvia, pukuja, aseita, ajoneuvoja ja päiväkirjoja.

Museon näyttelyt tarjoavat vierailijoille interaktiivisen matkan kylmän sodan ajan historiaan. Näyttelyissä kävijä voi tutustua muun muassa Berliinin ilmastoselkkauksiin, DDR:ään ja Berliinin muuriin. Museon yksi kiinnostavimmista näyttelyistä on toimivan kuorma-auton sisälle rakennettu pimeä huone, jossa vierailija voi kokea, miltä Berliinissä eläminen muurin aikana tuntui.

Museon tarina

Alliierten Museumin tarina alkoi pienestä ideasta, mutta on kasvanut merkittäväksi osaksi Berliinin historiaa. Museo on saanut tunnustusta paitsi Saksassa, myös kansainvälisesti, ja se on yksi Berliinin suosituimmista museoista.

Museo järjestää myös säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, joissa kävijät voivat syventyä eri aiheisiin ja saada lisätietoa kylmän sodan ajan historiasta. Museon tavoitteena on säilyttää ja kunnioittaa historiaa, sekä tarjota vierailijoille ainutlaatuinen kokemus entisajan Berliinistä ja sen tapahtumista.

Alliierten Museumin merkitys ei rajoitu vain historian säilyttämiseen, vaan se myös muistuttaa meitä tärkeästä historiasta ja sen vaikutuksista nykypäivään. Museo toimii paikkana, jossa ihmiset voivat oppia ja vaikuttaa tulevaisuuteen, sekä arvostaa vapautta ja demokratiaa.

Virtuaalikierros

Alliierten Museum Berliinissä tarjoaa myös virtuaalikierroksen, joka mahdollistaa museon tutkimisen omalta kotisohvalta käsin. Virtuaalikierroksen ansiosta vierailijat voivat tutustua museon näyttelyihin ja esineisiin interaktiivisella tavalla. Kierroksella voi zoomata esineitä, lukea niihin liittyviä tarinoita ja tutustua tarkemmin historian yksityiskohtiin. Virtuaalikierros on erinomainen tapa tutustua museoon etänä tai valmistautua tulevaa vierailua varten.

Tapahtumat ja aktiviteetit

Alliierten Museum järjestää myös erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka tarjoavat vierailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden syventää tietämystään toisen maailmansodan jälkeisestä Berliinistä. Museossa järjestetään esimerkiksi opastettuja kierroksia, työpajoja ja luentoja, joissa käsitellään erilaisia aiheita liittyen sotahistoriaan, kylmään sotaan ja Saksan jakautumiseen. Lisäksi museossa on erilaisia tiloja, jotka voidaan vuokrata esimerkiksi kokous- tai tapahtumatilaisuuksiin.

Opastus ja koulutus

Alliierten Museum tarjoaa myös opastettuja kierroksia museon näyttelyihin. Opastetun kierroksen avulla vierailijat saavat entistä syvällisemmän käsityksen museon näyttelyistä ja niiden taustoista. Kokenut opas kertoo tarinoita näyttelyiden esineistä ja auttaa vierailijoita ymmärtämään paremmin Berliinin historiaa. Lisäksi museossa tarjotaan erilaisia koulutusohjelmia ja opetusmateriaaleja, jotka on suunniteltu erityisesti koululaisille ja opiskelijoille. Näiden avulla museokäynnistä voidaan tehdä interaktiivinen ja pedagoginen kokemus.

Alliierten Museum Berliinissä tarjoaa monipuolisen ja mielenkiintoisen kokemuksen kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille. Virtuaalikierros mahdollistaa museon tutkimisen etänä, kun taas tapahtumat ja aktiviteetit tarjoavat mahdollisuuden syventää tietämystä sekä kokea museo eri tavoin. Opastus ja koulutus puolestaan auttavat vierailijoita ymmärtämään paremmin museon näyttelyjä ja Berliinin historiaa.

Museokauppa

Alliierten Museumissa on laaja museokauppa, josta löytyy monipuolinen valikoima muistoesineitä ja kirjallisuutta. Museokauppa tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden hankkia ainutlaatuisia tuotteita liittyen Berliinin varhaiseen jälleenrakennuskauteen ja kylmän sodan aikaan. Valikoimasta löytyy esimerkiksi julisteita, kirjoja, postikortteja, magneetteja ja avaimenperiä, jotka kaikki liittyvät museon näyttelyiden teemoihin. Museokauppa on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti, joten kävijät voivat tutustua valikoimaan ennen tai jälkeen museokierroksen.

Kävijän Opas

Alliierten Museossa on saatavilla kävijän opas, joka tarjoaa tietoa näyttelyiden sisällöistä ja auttaa vierailijoita hahmottamaan Berliinin historiaa. Opas sisältää myös kartan, josta kävijät voivat suunnistaa museon eri osastoilla. Opas on saatavilla useilla eri kielillä, kuten englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Opas on hyvin havainnollinen ja selkeästi kirjoitettu, joten se sopii sekä aikuisille että lapsille. Museovierailijat voivat vuokrata kävijän oppaan museokaupasta ennen kierroksen aloittamista.

Aukioloajat ja Liput

Alliierten Museum on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00–18.00. Maanantaisin museo on suljettu. Museossa vieraileminen edellyttää pääsylipun ostamista. Aikuisille lipun hinta on 5 euroa ja lapsille, opiskelijoille sekä eläkeläisille 3 euroa. Lisäksi museossa on mahdollista ostaa perhelippu, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn kahdelle aikuiselle ja heidän alle 18-vuotiaille lapsilleen hintaan 12 euroa. Museon johto suosittelee lippujen ostamista etukäteen verkosta, jotta vältetään jonotus paikan päällä. Liput voi ostaa myös museon sisäänkäynniltä, mutta kannattaa varautua jonottamaan erityisesti ruuhka-aikoina.

Sijainti

Alliierten Museum sijaitsee Berliinin Zehlendorfissa, noin 13 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Museolle pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla, kuten metrolla ja bussilla. Lähin metroasema on Krumme Lanke, jonne pääsee metrolinja U3:lla. Bussit 118, 622 ja X10 pysähtyvät myös lähellä museota. Museon edessä on ilmainen pysäköintialue niille, jotka haluavat saapua omalla autolla. Museon läheisyydessä on myös useampi ravintola ja kahvila, joten vierailijat voivat nauttia virkistäviä juomia tai herkullisen aterian retken lomassa.