Historia ja Tausta

Berliinin Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo on perustettu vuonna 1866 ja se sijaitsee Berliinin kaupungissa, Saksassa. Museo kerää, säilyttää ja esittelee antiikin aikaisia astioita ja esineitä sekä tarjoaa tietoa antiikin ruokakulttuurista. Museo tunnetaan myös nimellä Pergamon-museo, joka viittaa sen sijaintiin Pergamonin saarella.

Museo sai alkunsa saksalaisen arkeologin Carl Humannin tutkimusmatkoista Lähi-idässä 1800-luvun lopulla. Humann löysi ja kunnosti antiikin aikaisia raunioita ja toi ne Berliiniin. Näistä löydöksistä syntyi ajatus perustaa museo antiikin astioille ja ruokakulttuurille. Museo avattiin yleisölle vuonna 1930 ja se on siitä lähtien saanut paljon kiitosta ja suosiota.

Kokoelmat ja Näyttelyt

Berliinin Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo tarjoaa vierailijoilleen kattavan kokoelman antiikin aikaisia astioita ja ruokailuvälineitä eri kokoisina ja tyyleinä. Kokoelma sisältää esimerkiksi kreikkalaisia, roomalaisia, babylonialaisia ja persialaisia astioita. Museo esittelee myös antiikin ruokakulttuurin eri puolia ja tarjoaa tietoa ruokailutavoista, ruokalajeista ja ruokaan liittyvistä perinteistä.

Näyttelyissä on esillä niin arjen astioita ja ruokailuvälineitä kuin myös hienompia ja koristeellisia esineitä. Lisäksi museo järjestää erilaisia tapahtumia ja luentoja, joissa käsitellään antiikin astioita ja ruokakulttuuria monipuolisesti. Museon tavoitteena on välittää tietoa antiikin aikaisesta elämästä ja ruoasta, sekä herättää kiinnostusta ja innostusta antiikin aikaisiin astioihin ja ruokakulttuuriin.

Museon Tarina

Berliinin Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo on kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella. Museon kokoelmat ovat karttuneet lukuisilla tutkimusmatkoilla ja kaivauksilla eri puolilla maailmaa. Museo antaa vierailijoilleen mahdollisuuden tutustua antiikin aikaisiin astioihin ja ruokailutapoihin, sekä tarjoaa kiehtovan näkökulman antiikin elämään ja kulttuuriin.

Museo on myös aktiivisesti mukana tutkimustyössä ja tarjoaa apurahoja ja stipendejä arkeologien ja tutkijoiden käyttöön. Lisäksi museon työntekijät järjestävät kouluvierailuja ja opastettuja kierroksia, jotta nuoretkin voisivat oppia ja kokea antiikin aikaa. Museo on säilyttänyt arvokkaan perinnön ja jatkaa tarinansa kertomista yhä uusille sukupolville.
Virtuaalikierros

Virtuaalikierros

Berliinissä sijaitseva Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua antiikin ajan astioihin ja ruokakulttuuriin virtuaalisesti. Museon verkkosivuilta löytyvä virtuaalikierros vie vierailijat matkalle ajassa taaksepäin ja antaa mahdollisuuden tutustua museon näyttelyihin omalta kotisohvalta käsin.

Virtuaalikierroksella vierailija voi tutkia eri aikakausien astioita ja oppia niiden historiasta. Kuvia ja esineitä pääsee zoomaamaan lähemmäksi, ja tietokoneen tai tabletin avulla voi tutustua yksityiskohtaisemmin eri esineisiin. Kierroksella on myös mahdollista kuunnella äänikierrosta, jossa asiantunteva opas kertoo lisää astioista ja niiden merkityksestä antiikin ruokakulttuurissa.

Tapahtumat ja aktiviteetit

Tapahtumat ja aktiviteetit

Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka tarjoavat kävijöille mahdollisuuden elävöittää antiikin ajan ruokailua ja astioiden käyttöä. Museossa voi osallistua esimerkiksi antiikin ruoanvalmistusworkshoppeihin, joissa opetellaan valmistamaan ruokia antiikin reseptien mukaan.

Museon tapahtumakalenterista löytyy myös erilaisia teemailtoja ja luentoja antiikin astioiden historiasta ja käytöstä. Näitä tapahtumia voi hyödyntää esimerkiksi opiskelijaporukat tai yritysten ja yhdistysten virkistyspäivien ohjelmanumeroina. Museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia ja näyttelyiden avajaisia, joissa pääsee tutustumaan uusiin astioiden löytöihin ja vaihtuviin näyttelyihin.

Opastus ja koulutus

Opastus ja koulutus

Museossa on tarjolla myös erilaisia opastuspalveluita ja koulutuksia, joista saa syvempää tietoa antiikin astioista ja ruokakulttuurista. Museon oppaat ovat asiantuntevia ja innostuneita jakamaan tietoaan vierailijoille. Opastukset voidaan järjestää eri kielillä, jolloin myös ulkomaalaiset vierailijat saavat parhaan mahdollisen museokokemuksen.

Museolla on myös tarjolla opetusmateriaalia, jota voi hyödyntää esimerkiksi koululaisryhmien kanssa. Museoon voi tulla opintokäynnille, ja museon henkilökunta voi myös tulla vierailulle kouluihin ja järjestää työpajoja, joissa oppilaat pääsevät itse kokeilemaan antiikin astioiden käyttöä ja oppimaan niiden historiasta. Museon koulutuksista ja opastuksista voi tiedustella suoraan museon henkilökunnalta.

Museokauppa

Museokauppa Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museossa tarjoaa kävijöille mahdollisuuden ostaa kotiinviemisiksi ainutlaatuisia esineitä ja kirjoja antiikin aikakauden ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyen. Museokaupasta löytyy laaja valikoima erilaisia astioita, kuten koristeellisia maljakoita, posliinikuppeja ja terrakottaruukkuja. Lisäksi tarjolla on myös pieniä keittiövälineitä, kuten antiikin Rooman aikaisia leipomotarvikkeita ja viinipullonavaajia. Kirjahyllystä voi löytää opuksia antiikin ruokakulttuurista ja reseptikokoelmia, jotka tarjoavat mielenkiintoista luettavaa ruoanlaitosta ja ruokailusta antiikin aikana.

Kävijän Opas

Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museossa kävijöille tarjotaan opastettuja kierroksia, joissa pääsee tutustumaan näyttelyn eri osiin ja oppimaan lisää antiikin ajan ruokakulttuurista. Oppaan johdolla voi kuulla tarinoita ja anekdootteja antiikin aikaisista ruokailutavoista ja -rituaaleista. Kierroksella kävijät saavat myös tietoa näyttelyn esineistä ja niiden historiasta. Lisäksi museossa on kuulokkeet, joiden avulla kävijät voivat kuunnella tarkempia selityksiä näyttelyn eri kohteista.

Aukioloajat ja Liput

Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00–18.00. Museo on suljettu maanantaisin. Liput museoon voi ostaa sekä ennakkoon verkkokaupasta että paikan päältä. Hintaan sisältyvät opastetut kierrokset sekä käyttöoikeus kaikkiin näyttelyihin. Museoon on myös mahdollista ostaa erilaisia lippupaketteja, jotka tarjoavat alennusta esimerkiksi ryhmille tai perheille.

Sijainti

Antiikin astioiden ja ruokakulttuurin museo sijaitsee Berliinin keskustassa, lähellä Alexanderplatzin aukiota. Museoon on helppo saapua julkisilla kulkuneuvoilla, kuten metrolla tai bussilla. Lähimmät metroasemat ovat Alexanderplatzin ja Hackescher Marktin asemat. Myös raitiovaunut 4, 5 ja 6 kulkevat läheltä museota. Museon ympäristössä on myös useita pysäköintialueita, mikäli saapuu omalla autolla.